Kun 299 kr for en webhåndbog, der kommer rundt om det hele!

Fejl i decemberudgaven

I decembers nyhedsbrev var der desværre et dødt link til en ikke-eksisterende webside. Det skulle have været til www.web­design­101.dk/gen/­news­letter.php

Temaudgave

Decembers nyhedsbrev handler mest af alt om den grundlæg­gende stylesheet-formatering af tekst - men med særlig vægt på CSS-formatering af lister.

Indhold jan. 2002

Jeg har brug for din hjælp

Nu er bogen hos boghandleren

Display-attributten

Praktiske DHTML-eksempler

Hot links

Nyhedsbrev NU MED ARKIV

Webdesign 101 nyhedsbrevet udkommer den første uge i hver måned. Du kan finde tidligere numre i Nyhedsbrev arkivet.

Om dette nyhedsbrev

Send en e-mail til newsletter@webdesign101.dk for at få det gratis nyhedsbrev en gang om måneden.

Afmelding

Du bliver slettet fra modtager­li­sten, hvis du sender en e-mail til newsletter@webdesign101.dk med emnet (subject) "Afmeld".

Haves: Menuproblem. Ønskes: Brugertest

Problemet har at gøre med udskrift til printer af de websider fra Webdesign 101, hvor Ger Versluis' HV-menu anvendes. Problemet, og den test, jeg gerne vil have dig til at udføre, er beskrevet på websiden Brugertest.

Min bog om websidekonstruktion kan nu købes i boghandelen.

For kun 299 kr kan du nu få den bog, jeg har skrevet om websidekonstruktion. Forlaget Globe, der står for udgivelsen, mener, at bogen er afløseren for forlagets berømte bestseller fra 1996, "WWW - illustreret håndbog". Nogle facts om, hvad du får for pengene: 430 sider i et letlæst format, 5 siders indholdsfortegnelse (PDF-fil - 25 kb), over 450 oplagsord i et velordnet stikordsregister, over 400 eksempler fra praksis og ca. 200 illustrationer.

Du kan læse mere om bogen på websiden Webdesign - illustreret håndbog.

Praktisk anvendelse af dynamisk HTML: display-attributten

Et elements display-attribut er en meget interessant størrelse. Dens umiddelbare anvendelse er som en slags erstatning for visibility-attributten. I artiklen >Om display-attributten versus visibility attributten beskriver jeg forskellen på de to og viser et praktisk eksempel på attributtens anvendelse til at vise og skjule en undermenu.

I en anden artikel, Inline overskrifter, viser jeg hvorledes du kan udnytte et elements display-egenskaber til at lave overskrifter inline, det vil sige på linie med det efterfølgende tekstafsnit.

Overblændingseffekt på CSS-rollovermenu

Du kan lave en fin rollover uden at bruge JavaScript event handlerne onMouseOut og onMouseOver, som jeg har forklaret på websiden Menuknapper med CSS. Nu tager jeg dem så i brug igen til at udløse en snild lille funktion, der benytter sig af de MSIE-specifikke overblændingsfiltre (se evt. websiden Overblænding) til at skabe en sød lille kosmetisk effekt.

Læs om det i artiklen Vis og skjul en undermenu.

Sådan fjerner du den stiplede linie

Jeg er et par gange blevet spurgt, hvordan man bærer sig ad med at fjerne den stiplede linie, der i Internet Explorer markerer et valgt element. Opskriften på dette finder du i artiklen Vis og skjul en undermenu (samme artikel, med flere emner).

Hot links

Jakob Nielsens alertbox-klumme http://www.useit.com/alertbox/ er altid en lærerrig fornøjelse at læse. Det gælder også den sidste i det netop overståede år 2002, Top Ten Web-Design Mistakes of 2002. Ifølge Jakob Nielsen er den værste brøler, vi begår, at smøle med prisoplysninger.

Jeg har haft mange diskussioner med kolleger (undervisere på ud­dan­nelses­in­sti­tu­tio­ner) om valøren af Jakob Nielsens gode råd. Mange af disse kolleger underkender værdien af disse råd, fordi de tror, at de er baseret, som de fleste guru-udtalelser, på en personlig opfattelse af, hva der er rigtigt og hvad der er forkert i webdesign.

Sandheden er, at Jakob Nielsens råd så godt som altid er baseret på faktiske resultater af undersøgelser blandt brugere.

Man kan finde metodikken mere eller mindre relevant, ligesom man naturligvis kan sætte spørgsmålstegn ved nogle af konklusionerne, men udsagn, baseret på brugerundersøgelser, må alt andet lige være mere værd end udsagn, baseret på personlige holdninger.

Månedens bogmærke

Hvis du har brug for at lave specielle dynamiske effekter på din hjemmeside, kunne du godt lave en Flash movie. Men jeg synes, det er bedre at lave effekter med dynamisk HTML. Det er lettere, og læses af alle moderne browsere. I modsætning til, hvad Macromedia forsøger at bilde os ind, er moderne browsere ikke forsynet med en Flash Player. For at fremme sagen har jeg lavet et DHTML modulbibliotek med foruddefinerede funktioner til at skabe effektfulde websider - flyt på elementerne, animer elementer, skjul dem og vis dem efter forgodtbefindende + mange andre andre effekter.

Med venlig hilsen, tak for din opmærksomhed og ønsket om et godt nyt år 2003 til dig og dine:
Jørgen Farum Jensen
Ikast, januar

Færdigredigeret og udsendt: 5. januar 2003