Webdesign 101 nyhedsbrev nr. 15
Oktober 2004

Annonce

Du får det bedste udbytte af disse nyhedsbreve og af mit websted Webdesign 101, hvis du også læser mine bøger "Webdesign – illustreret håndbog" og "Webdesign med XHTML". Bøgernes fås i boghandelen og direkte hos forlaget Globe A/S.

Min sandkasse er åben for publikum!

Sandkassen er den del af mit websted, hvor jeg laver eksperimenter af mange forskellige slags, uden at eksperimenterne i sig selv nødvendigvis skal føre til noget.
Webdesign sandkasse

Grafiske CSS-rollovers

Jeg har syslet lidt med muligheden for at lave "gammeldags" grafiske rollovers uden brug af JavaScript, kun ved hjælp af stylesheet formregler. Du finder artiklen i sandkassen:
Grafiske rollovers med CSS

Nedsæt overførselstiden

Og mens jeg er ved grafiske rollovers, ganske vist af JavaScript slagsen, vil jeg minde dig om mine ni artikler om rollovers forfra og bagfra, inklusive måske den vigtigste artikel, jeg nogensinde har skrevet: Hvordan du laver en grafisk rollover med et vilkårligt antal menupunkter ved hjælp af kun to grafikker, og dermed sparer hundredevis af procenter på filstørrelsen:
Grafisk rollover med ringe tyngde.
Det lidt primitive eksempel på en navigationsbjælke er nu suppleret med en lodretstillet grafisk menu med samme gode egenskaber. I sandkassen: Lodretstillet grafisk rollover med ringe båndbredde.

Flydende layout med negative marginer

Interessant ny layout-teknik, med en bonus: Sådan laver du kolonner lige høje.
Tænk negativt!

Interessante links

Hver gang jeg har sendt et nyhedsbrev ud, har jeg straks efter tænkt: Ærgerligt, du glemte igen at nævne The CSS Zen Garden – CSS Zen Haven. Dette websted er en åben udfordring til alle webdesignere, der vil noget med stylesheets: En given tekst og en given html-opmærkning: Lav et stylesheet, der formaterer den side. I dag ser jeg, at der indtil nu er 403 der har taget handsken op og præsenteret et NYT CSS-layout til den side. Som vel at mærke er dømt originalt nok til at blive publiceret. Alle forskellige, alle originale, alle markante.

Det gi'r sandelig stof til eftertanke, at den samme tekst og den samme html-opmærkning kan præsenteres på over 400 markant forskellige måder. Uudtømmelig inspirationskilde for os, der ikke tør ta' handsken op.

Hvad ved du om farveblindhed? Medmindre du selv er en af de over 400.000 danskere der lider af det i større eller mindre omfang, taler sandsynligheden for, at du ved lige så lidt som jeg. Og det er jo ikke så godt, når vi skal farvesætte vore websider. Nu er der imidlertid hjælp at hente, i hvert fald med hensyn til en vurdering af læsbarheden af vore websider for folk med farveblindhed:
Q42 har et online værktøj, der kan vise din side som den ser ud ved hhv 100 procent og 70 procent red/grøn farveblindhed. Samt gode henvisninger til dem, der vil vide mere om dette handicap og hvordan vi kan designe websider så også disse personer kan have udbytte af dem.

Om dette nyhedsbrev

Dette nyhedsbrev udsendes vederlagsfrit og uden forpligtelse af nogen art til alle dem, der gerne vil modtage det.

Nyhedsbrevet udsendes 8-10 gange om året, primært, når jeg har lavet nye websider på mit websted, Webdesign 101.

Nyhedsbrevet indeholder beskrivelse af de websider, der er nye eller har undergået en væsentlig opdatering, samt tips opsamlet på mine studierejser på nettet.

Til nye læsere!

Nogle af mine artikler er vigtigere end andre. Men de kan jo ikke stå på forsiden allesammen. Tjek derfor gamle udgaver af nyhedsbrevet i Nyhedsbrev arkivet.

Du kan afmelde dit abonnement på nyhedsbrevet ved at indtaste den email-adresse, der modtager nyhedsbrevet, i denne indtastningsboks:

Indtast din e-mail adresse

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet ved at indtaste din email-adresse i denne indtastningsboks:

Indtast din e-mail adresse

Jørgen Farum Jensen
Webdesign 101
Udsendt 10. oktober 2004 til 202 modtagere