Kun 299 kr for en webhåndbog, der kommer rundt om det hele!

Fejl i novemberudgaven

Månedens bogmærke i novem­ber var til min HTML-tegnkode konverter. Det stod det i hvert fald i teksten. Men selve linket var til www.colorsche­mer.com. Det skulle have været til www.webdesign101.dk/ar- tikler/tegn.php

Temaudgave

Decembers nyhedsbrev handler mest af alt om den grundlæg­gende stylesheet-formatering af tekst - men med særlig vægt på CSS-formatering af lister.

Indhold dec. 2002

Stylesheet-formatering tekst

Stylesheet-formatering af HTML-lister

HTML-lister som navigationselementer

HTML-lister som hierarkiske menuer

Hot links

Månedens bogmærke

Nyhedsbrev NU MED ARKIV

Med hele to nyhedsbreve bag mig kan jeg med sindsro oprette et arkiv. Du finder det på Nyhedsbrev arkiv.

Om dette nyhedsbrev

Send en e-mail til newsletter@webdesign101.dk for at få det gratis nyhedsbrev en gang om måneden.

Afmelding

Du bliver slettet fra modtager­li­sten, hvis du sender en e-mail til newsletter@webdesign101.dk med emnet (subject) "Afmeld".

Stylesheet-formatering af tekst for lettere øvede

Det er meget godt med al den focus på websidelayout ved hjælp af stylesheets, som jeg skrev en hel del om i novemberudgaven af mit nyhedsbrev. Men indholdet i alle de kasser vi laver skal jo osse formateres. Så denne gang vælger jeg at fokusere lidt på den ganske almindelige formatering af banal tekst - + et par tips til ikke helt almindelig formatering.

Læs artiklen på www.webdesign101.dk/css/tekstformatering.php.

Stylesheet-formatering af HTML-lister

Jeg synes, formateringen af lister har været et lidt forsømt område. Bevares, vi har vist allesammen lært at indsætte en grafik i stedet for et listepunkt (bullet) og kende forskel på listepunktets placering outside og inside.

Men der er mere at gøre ved denne sag. I en lille serie artikler giver jeg eksempler på, hvorledes du kan kontrollere listers udseende ved hjælp af stylesheets - ja, endog lave vandrette lister!

Læs artiklerne på www.webdesign101.dk/css/lister1.php.

HTML-lister som navigationselementer

Når vi kan lave rollovers ganske uden grafik og JavaScript, som jeg forklarer på websiderne om CSS rollovers, er det kun et kort skridt til at anvende de samme principper på vore stylesheet-formaterede lister. Jeg har - med lån fra Mark Newhouse - taget skridtet, og præsenterer dig for resultatet på websiderne om HTML-lister som rollovers.

HTML-lister som hierarkiske menuer

David Gazingus (www.gazingus.org) har taget Mark Newhouse's ideer et skridt videre og tilføjet en smule JavaScript for at videreudvikling vore CSS-formatterede HTML-liste-menuer (Puh!) til rigtige dynamiske menuer. Jeg har fulgt i hans fodspor og præsenterer dels en lodret Hierarkisk harmonikamenu og dels en vandret Navigationsbjælke med dropdown undermenuer.

Endelig kan vi lave menuer, hvor den visuelle struktur afspejles direkte i dokumentstrukturen!

Hot links

Peter-Paul Koch er en freelance skribent og webudvikler, der har et temmelig omfattende site, hvor han frit øser af sine udviklingserfaringer. En perle er hans Quick Guide til CSS2 browserkompatibilitet, der er langt bedre opdateret end klassikeren på www.webreview.com.

Du har sikkert opdaget, at jeg benytter mig meget af udenlandske netkilder. Vanens magt er stor. Men jeg vil også gerne slå et slag for de efterhånden mange gode danske kilder til webmaster-knowhow. For eksempel har www.estrategi.dk adskillige gode artikler. De fokuserer på lidt andre ting end websidekonstruktion, men i hvert fald to artikler burde være tvungen læsning for alle websidekonstruktører. Her sitens teaser om et af disse emner:

Stor variation i størrelsen af browserbilledet
Under to procent af netbrugerne har mindre end 800x600 skærmopløsning, men over halvdelen lader browseren fylde mindre end disse 800x600

Opkoblingshastigheder
Den anden artikel fortæller om nogle målinger, der er udført af opkoblingshastigheder i Danmark. Det er en gyser. Det står værre til end selv jeg har troet. Over et døgn bruger mellem 20 og 50 % af danskerne opkoblingshastigheder mindre end 28.800 bits/sek, viser den graf, der er knyttet til artiklen.

Månedens bogmærke

Kan du huske hexkoderne for farverne tomato, pink eller brown? Nej, vel? Derfor vil du sætte pris på det lille værktøj, du finder på websiden Farvenavne. Før musemarkøren hen over et kulørt felt og få oplyst såvel farvenavn som hexkode.

Med venlig hilsen, tak for din opmærksomhed og ønsket om en god jul og et godt nyt år 2003 til dig og dine:
Jørgen Farum Jensen
Ikast, december 2002

Færdigredigeret og udsendt: 8. december 2002



Hurra, nu kommer der en bog, der indeholder alt hvad du bør vide om godt webhåndværk.

Klik på det blå mærke!