Jørgen Farum Jensens

Webdesign notesblok

Hundredevis af artikler om websidekonstruktion. Support for mine bøger om webdesign. Weblog. RSS Newsfeed. Elektronisk nyhedsbrev

Design tips

I to små artikler fortæller jeg om, hvorledes du nemt og med fordel kan reducere tyngden af din(e) stylesheet fil(er) ved hjælp af en online tjeneste; og hvorledes du kan sikre dig, at url'en til et websted kommer med på udskriften af din webside, selv om du kun har nævnt webstedets navn på siden:
Reduktion af båndbredde og
URL efter navn.

Grafisk baggrund

Det kan ofte være attraktivt at forsyne websiden, eller dele af websiden, med en grafisk baggrund. Jeg belyser hele viften af muligheder i en tutorial:
Noter om baggrundsgrafik. (Juni 2005).

Skjul din e-mail adresse

En lille guide til, hvordan du følger de mange gode råd om at beskytte din e-mail adresse imod “phishing”:
Undgå “phishing”. (Juni 2005).

Runde hjørner uden grafik

På det seneste har en række designere interesseret sig for at lave runde hjørner på CSS kasser uden brug af grafiske elementer. Det er der kommet nogle interessante muligheder ud af. Jeg gennemgår nogle af disse i artiklerne
Runde hjørner uden grafik og
Runde hjørner III. (Juni 2005).

Kildekode til webdesign håndbogen

Lidt forsinket – på grund af flytning – har jeg nu uploadet kildekoden til eksempler og figurer i den nye udgave af “Webdesign – illustreret håndbog”:
Kildekode

Et eksempel er desværre “faldet ud” af bogen. Det er eksempel 1-3. Jeg forklarer nærmere på siden med bemærkninger og rettelser.

2. udgave af webdesign håndbogen

Min populære bog om webhåndværket “Webdesign – illustreret håndbog” er nu udkommet i 2. udgave.

Den nye udgave er næsten en helt ny bog, det meste af stoffet er gennemskrevet, revideret og opdateret. Du får 450 sider, over 200 illustrationer, over 600 opslagsord i stikordsregistret og et helt nyt appendiks med alle html-markører og deres attributter. Alt for samme lave pris som den første udgave. Læs mere om bogen på websiden om den: Webdesign - illustreret håndbog . (Marts 2005)

IE 7 er (næsten) fuldbåren

Dean Edwards’ IE 7 patch er noget JavaScript, som indlæses på en webside.
Når det er sket, opfører en række af de egenskaber, attributter og markører, der ellers er problemer med i Internet Explorer, sig som de skal ifølge W3C-standarden, og som de i øvrigt gør i alle andre moderne browsere.
Den praktiske konsekvens af dette er, at vi hermed som websidekonstruktører får adgang til en hel del muligheder, vi ellers har fraskrevet os.
En række af disse muligheder beskriver jeg i et par dusin artikler. Se oversigtsartiklen Dean Edwards’ IE 7 patch. (Marts 2005).

Dropdown menupanel og navigationsbjælke

Inspireret af Eric Meyers nyeste bog ("More Eric Meyer on CSS", New Riders 2004) har jeg udviklet mit personlige bud på et dropdown menupanel og en dropdown navigationsbjælke, baseret på simple uordnede lister kombineret med Dean Edwards' IE 7 modulbibliotek, der sætter Internet Explorer i stand til at tolke CSS2 selektorer og egenskaber på linie med andre moderne browsere.
Dynamiske CSS-menuer (Januar 2005).

NYT Nyt favoritlayout

Godt gemt i de artikler, jeg skrev om i nyhedsklummen lige herunder er der et link til det grundlayout, jeg nu anvender på disse sider: Fikslayout eksempel 1
En læser så dette og skrev til mig, at dette layout havde den fejl, at det ikke kunne tåle, at højre kolonne blev højere end venstre kolonne.
Det havde jeg ikke lige tænkt igennem. Jeg skrev en lille opsats om problemet (Akilleshælen.
Nu har jeg haft tid til at tænke problemet igennem, revideret hovedartiklen Elastiklayout vs. fikseret layout en smule og inkluderet nogle links til nye eksempler, hvor jeg demonstrerer, hvorledes problemet løses. God fornøjelse, Torben.
(Januar 2005.)

Nyt favoritlayout

Selvom jeg nu er gået over til et fikseret layout er der jo ingen grund til at svigte dem, der fortsat ønsker at prøve kræfter med det flydende eller elastiske layout. Med udgangspunkt i en artikel af Ryan Brill på webstedet A List Apart fortæller jeg om en elegant ny metode til at lave netop dette. Nu med ekstra bonusmateriale: Sådan gør du for at sikre ensartet højde på begge kolonner.
Tænk negativt!. (Sep. 04)

Min sandkasse er nu offentligt tilgængelig

Udvalgte eksperimenter, der ikke altid er omsat til praksis, samt diverse råd og vejledninger til dem, der har bedt om det – det er i store træk indholdet af min sandkasse:
Jørgen Farum Jensens sandkasse. (Sep. 04)

Grafisk rollovers uden JavaScript

Én af artiklerne i sandkassen demonstrerer, hvorledes du laver en grafisk rollover uden JavaScript, alene ved hjælp af en smule CSS:
Grafisk rollover kun med CSS. (Sep. 04)

HTML-lister som dynamiske menuer

Jeg har efterhånden skrevet en del artikler om, hvordan du laver menuer med rollover-effekt alene ved hjælp af CSS, senest – i februar – hvor jeg publicerede en guide til CSS-menuer på basis af HTML-lister.

Det drejer sig artiklerne Grundlæggende CSS-menuer og HTML-liste som navigationsbjælke. Begge artikler er forsynet med kopiere/klistre eksempler.

De indlysende fordele, der er ved at formatere HTML-lister som "flade" menuer, kunne vi ønske os overført til dynamiske menuer, således at indlejrede lister præsenteredes som dropdown undermenuer. Jeg beskriver 7 eksempler på, hvorledes du gør dette i artiklen
Dynamiske menuer med HTML-lister. (Maj 2004).

25. marts 2005

Ny format på RSS newsfeed

Fra 19. marts vedligeholder jeg ikke længere min newsfeed fil i RSS 0.91 formatet, men skifter til RSS 2.0. Hvis du abonnerer på min newsfeed, bedes du venligst indsætte webdesign101.xml som kanal i stedet for den hidtidige. (Kopier genvej for at få den fulde uri.)

Alle ‘news items” i den gamle fil er konverteret til RSS 2.0 formatet, så du mister altså ikke nogen beskeder som følge af denne ændring.

Hvis du vil vide mere om hvad en RSS newsfeed er for en størrelse, kan du læse kapitel 9 i min bog “Webdesign med XHTML” eller den mere kortfattede artikel her på webstedet: Hvad er RSS og hvad kan det bruges til?.

RSS som HTML

Har du ikke en RSS Newsreader kan du ikke læse min RSS Newsfeed. Det er ellers en god ting at kunne, for så behøver du ikke at bekymre dig om, hvornår der eventuelt kommer nye websider på dette websted. Det får du automatisk besked om, hvis du ved hjælp af newsreaderen abonnerer på min kanal.

Som en ekstra service til de mere sendrægtige blandt mine læsere offentliggør jeg indtil videre min Newsfeed som en html-side:

Webdesign 101 Newsfeed i html-format.

Spidsartikler

Gamle forsider

Jeg har igen ryddet lidt op på forsiden. Det vil sige, en del referencer til vigtige artikler er fjernet. Har du en erindring om at have set en sådan reference på denne side, som ikke længere er der, kan du kigge på mine tidligere forsider i min Webdesign sandkasse – menuen i højre spalte.

Webdesign - illustreret håndbog

Alt det grundlæggende stof, du skal kunne for at blive en habil websmed, har jeg skrevet en bog om. Den er blevet en meget populær grundbog for alle, der gi'r sig i kast med dette fag. Den er osse mægtig god at ha' ved hånden, når der er noget på disse websider, som jeg måske ikke har forklaret så nøje på websiden.

Du kan læse mere om bogen på websiden om Webdesign - illustreret håndbog.

Webdesign med XHTML

– er endnu en bog om webdesign, jeg har begået, og som blev udgivet i marts måned 2004 af forlaget Globe. Du kan læse om mine ideer med denne bog på websiden " Webdesign med XHTML".

Abonnér på nyhedsbrev
Søg på siderne
Anbefal siden til en ven
Højreklik for at kopiere adressen på min nyhedskanal (RSS 2.0)Højreklik for at kopiere adressen på min nyhedskanal (RSS 2.0)
Klik på mærket for at få information om min bog om websidekonstruktion Besøgsstatistik for denne website
Klik på mærket for at få information om min bog om XHTML Klik på mærket for at få information om min nethotel-sponsor
[Valid RSS] Få en bedre browser – hent Firefox