Webdesign 101 noter om

Generelle designprincipper

Denne sektion omfatter forskellige websider og undersektioner, der ikke på samme måde som de øvrige artikler har at gøre med detaljer omkring websidekonstruktion, men mere har med overordnede designspørgsmål at gøre.

Websidelayout med stylesheets

En ganske omfattende sektion med en mængde praktiske eksempler på, hvorledes du kan layoute websider aldeles uden brug af tabeller, men alene ved hjælp af forholdsvis enkle stylesheet regler.
Noter om websidelayout. (Marts 2006).

Tilgængelige grafiske overskrifter

Som beskrevet i artiklerne om valg af skrifttyper, er vore valgmuligheder for så vidt angår forskellige skrifter stærkt begrænsede. Det har ført til, at mange bruger at lave grafiske sidehoveder. Det er der sådan set heller ikke noget i vejen med, hvis du vel at mærke betænker, at ikke-visuelle browsere ikke kan vise en grafik. Du er derfor nødt til at bruge
Image Replacement.

Valg af skriftstørrelse

I en lille serie artikler undersøger jeg problemkomplekset omkring valg af skriftstørrelse, og udvikler en mekanisme, der sætter brugeren i stand til at vælge alternative præsentationsmuligheder for mine websider.

Valg af skrifstørrelse. (August 2003)

Skrifter på websider

I fire artikler argumenterer jeg imod brugen af tekster, der er fremstillet som grafikker, og peger på alternative løsninger. Disse er

  1. en udforskning af, hvad du kan gøre med stylesheets alene,
  2. en metode til at overføre næsten en hvilkensomhelst skrift til brugerens computer og
  3. en metode til at sikre visning af et tilnærmet skriftbillede i browsere, der ikke understøtter overførbare skrifter.

Skrifter på websider. (Opdateret juni 2006).

Brugervalgte stylesheets

Jeg beskriver en metode til at lade brugeren skifte der stylesheet, der formaterer præsentationen af en webside.
Brugervalgte stylesheets, inklusive et ganske omfattende eksempel: Vekslende stylesheets. (Juni 2006).

Omdirigering

Når du som jeg ganske ofte opdaterer dine sider, eventuelt giver dem nye filnavne og/eller omplacerer dem i folderhierarkiet, er det afgørende nødvendigt at benytte omdirigering.

Kun derved undgår du at folk får meldingen "Siden findes ikke", hvis de finder din side i en søgemaskine eller et link på et andet websted.
Omdirigering.

Accesskey-attributten

Artiklen Sådan kan du bruge accesskey-attributten fortæller omd en ofte oversete attribut og beskriver nogle metoder til en offensiv anvendelse af attributten til at fremme tastaturnavigation på dine websider.

Attributten er sat i en større sammenhæng i et eksempelsite, jeg senere har lavet,hvor jeg gennemgår en række finurligheder omkring formatering af en fanebladsmenu.
Brugervenlighed og tilgængelighed.

Cursorkontrol

En lille artikel om, hvordan du kontrollerer cursorens udseende.
Cursorkontrol.

Runde hjørner

Eftersom CSS-design udelukkende består af firkantede kasser, er det lidt interessant at ekspimentere med runde hjørner. Der er flere forskellige emetoder: Runde hjørner på CSS-kasser (baseret på indsætning af grafiske elementer); Runde hjørner uden grafik (baseret på JavaScript generering af hjørnerne); og Runde hjørner III, der benytter sig af indsætningen af nogle ekstra elementer i html-koden.

Baggrundsgrafik

I en længere artikel gennemgår jeg de forskellige metoder, du kan benytte til at sætte en grafisk baggrund bag dine html-elementer.
Noter om baggrundsgrafik

Denne side er senest opdateret: 26. November, 2006