Artikler om stylesheet-formaterede menuer

For dig, der har fulgt med i timen, og har læst mine tidligere artikler, og for dig, der er komplet ligeglad med alt ordgyderiet, og bare vil ha' kildekoden til en CSS-formateret listemenu, har jeg lavet 3 websider, der kun viser menuen og dens tilhørende stylesheet:
Eksempel 1: Lodretstillet menu
Eksempel 2: Navigationsbjælke i vilkårlig bredde
Eksempel 3: Navigationsbjælke, 100 procent bred.

Er det en dynamisk menu, du er på jagt efter, kan du straks springe til
Dynamisk menupanel eller
Dropdown navigationsbjælke

Resten af denne artikel er en meget kort kommenteret gennemgang af de eksempler og henvisninger, der er mere udførligt beskrevet i de øvrige artikler i denne sektion.

Det simplest tænkelige menupanel.
Du kan lave en menu ved hjælp af én eneste formregel, der ændrer på a-markørens display-egenskab.
Html-listen som menu
Det er fordelagtigt at bruge html-listemarkørerne til strukturformatering af menuen. Alle efterfølgende eksempelr bygger på denne idé.
Menuens præsentation
En separator er somme tider nok
Knappanel
Lidt jongleren med baggrundsfarver og borders skaber et panel af knapper.
Rollover-effekt
Dette eksempel viser, hvordan du laver rollover-effekt, det vil sige at menupunktet skifter udseende, når musemarkøren er over punktet. Fuldstændig uden JavaScript!
Navigationsbjælke
Nogle få ændringer i stylesheet'et laver menupanelet om til en navigationsbjælke.
Navigationsbjælke i fuld bredde
Navigationsbjælken fylder hele websiden i bredden.
Fanebladsmenu
Lidt yderligere formatering af navigationsbjælken laver den om til en menu af fanebladsfaner.
Fanebladsmenu /2
Fanebladsmenuens faner skal bringes til at hænge samme med fanebladene. Dette er et helt eksempel-websted, hvor alle 7 sider er forsynet med fanebladsmenuer. Her fortæller jeg også om en fiks metode til automatisk at skifte farver på fanerne alt efter hvilken side, vi er på.
Ekspanderende html-menu
Et andet eksempel-websted med faneblade. Her udnytter vi princippet fra foregående eksempel til at indsætte undermenuer afhængigt af, hvilken sektion på webstedet, en given webside tilhører.
Diagram-menu
Menuen tegner et diagram af strukturen på dit websted.
Alternativ navigationsbjælke
Jeg præsenterer en alternativ og i mine øjne bedre mtode til at konstruere en navigationsbjælke på basis af en html-liste.
Navigationsbjælkens postion
Visuelt skal en navigationsbjælken være i toppen af siden, men i html-kildekoden er det ebdst, hvis den kommer til sidst. Jeg viser hvordan du ordner det.
Den logiske sti
Den logiske sti, som du ser her på siden lige over artiklens overskrift, er også et navigationselement. Det er godt nok ikke en menu, men jeg tager den alligevel med i denne oversigt.
Brugervenlighed og tilgængelighed
Brug af en html-liste som grundlag for en menu øger i sig selv tilgængeligheden, men der er flere tiltag, der kan gøre det endnu bedre. Læs om tabindex-attributten, title-attributten og accesskey-attributten.
Dynamisk menupanel
Alene ved hjælp af CSS kan du lave en dynamisk menu, det vil sige en menu, hvor en undermenu folder sig ud ved mouseover. Du kan eliminere Internet Explorers mangelfulde understøttelse af CSS kerneegenskaber ved hjælp af en Microsoft-specifik teknologi.
Dropdown navigationsbjælke
Med udgangspunkt i foranstående demonstrerer jeg, hvorledes du kan udvikle en dropdown navigationsbjælke med et vilkårligt antal niveauer.
Dynamiske menuer med HTML-lister
En oversigtsartikel, hvor jeg gennemgår en række alternative metoder til at skabe en dynamisk menu ud af en html-liste.

29. september 2005

Kviklinks til artikler

Kviklinks til eksempler

Her links til de vigtigste eksempler - en slags universalløsninger til:

Abonnér på nyhedsbrev
Søg på siderne
Anbefal siden til en ven

Webdesign – illustreret håndbog

– er i løbet af kort tid slået igennem som grundbogen for dem, der ønsker at lære sig websidekonstruktion, og tillige ønsker at gøre det på en håndværksmæssig solid måde. Køb den hos forlaget Globe.

Online support

Hvis du bliver abonnent på mit nyhedsbrev får du øjeblikkelig e-mail opdatering i tilfælde af rettelser eller uddybende forklaringer til eksempler og beskrivelser mine bøger.

Samtidig får du også gennem disse nyhedsbreve besked om nye og opdaterede artikler på dette websted.

Du kan læse mere om denne sag på websiden Nyhedsbrev.